FEDRARO
ДОБРОДОШЛИ
 НА ФЕДРАРО
Uvodni sadržaj

 Poziv 2009
 Program 2007
 Program 2006
    
Konferencija
     
Prvi dan
     Drugi dan
     Treći dan
     
Četvrti dan
     Peti dan
     
Šesti dan
     Nagrade 
 Poziv 2006
 1 strana
 2 strana
 3 strana
 4 strana
 5 strana

SLOVO (PROVERENOG) KRITIČARA

"MINI - REFERAT" O TREĆEM FEDRARU

U zvaničnoj festivalskoj traci, trećeg po redu, festivala dramskih amatera Rasinskog okruga (FEDRARO) u Žabarima, као stalnom skupu amaterskih pozorišta Rasinskog okruga u dane 1 i 2 oktobra, izvedene su četiri predstave po redu izlaska na scenu:

1. "Ivkova slava", Stevana Sremca, u režiji Milije Vukovića, a izvodjenju amatera Doma kulture iz Varvarina.

2. "Virus" Siniše Kovačevića koji je režirao Slobodan Ćustić, a odigrali amateri Doma kulture iz Brusa.

3. "Sofija Stavrić ili smrt" Spasoja Milovanovića (režija autora), u izvodjenju amatera KUD-a " Vuk Karadžić" iz Trebotina - Žabara.

4. "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, amaterskog pozorišta Trstenika u režiji Bojana Veljovića (iz Kruševačkog pozorišta).

“Ivkova slava" imala je relativnu reljefnost, poletnost u igri, folklornog lirizma, ali i povremenih padova u tempu igre i govora. Reditelj Milija Vuković, (prvak Kruševačkog pozorišta) je, ipak napravio mali podvig, okupio je tridesetak učesnika, i vešto izveo distribuciju uloga, tako da je ova lirska komedija "iz vremena starostavnih" dopirala do svih gledalaca i izazivajući više od 2o aplauza na otvorenoj sceni.

Amateri iz Brusa su se dosta trudili da, kako-tako, izadju na scenu s neskladnim dramskim tekstom, i s odsustvom rediteljskog promišljanja, šta znači i koliko odsijava zadati dramski problem u sredini u kojoj se zbiva i okolištu u kome se igra. Estradnom bukvalizmu predstave šarm mladosti, koja traži "izlaz iz tunela" dao je, do kraja predano, iskreno i čedno, mladi glumac i pevač.

Predstava Spasoja Ž. Milovanovića, inteligentno, i sa pojačanim traganjima za žanrom, (farsetom, persiflažom, muzičkom komedijom, burleskom) u nizu svežih scenskih metafora, igrali su amateri iz Žabara - Trebotina s punim urbanim osećanjem na zadatu dramsku temu.

Estradno i filmsko nisu bile maske, obrazine, nego živo dramsko tkivo, koje prožima tekstualno vizuelno, bez zadrške i usporavanja. Lakoća brehtovskih crteža, osvežavala je trenutne realističke likove.

Brojnost ansambla i sigurnost partnerske igre, takodje su nizale i dizale dramsku energiju, uz naoko lepršavog, neambicioznog teksta. Repertoarski pogodak i nova, dobro iskorišćena, prilika za umetnički napredak amatera iz Trebotina - Žabara.

Nušićevo "Sumnjivo lice" u Trsteniku postavio je Bojan Veljović (iz Kruševačkog pozorišta) sa valjano razvijenom koncepcijom kako treba igrati Nušića u amaterskim teatrima. Uspešno izbegavajući šablone, matrice koje imaju najdužu tradiciju u amaterizmu, reditelj je razrešio sve uporišne komedijske tačke i, oblikovao komične likove, sa kolosalnim Kapetanom Jerotijem Radeta Dimitrijevića. Vrlo je unapredila i odlično odigrala lik Marice, Rosanda Cvetković. Gotovo da nije bilo slabe uloge ili nerešene numere. Predstava Trsteničkih amatera imala je trio kolektivne igre, a plasman Nušićeve dramske komedije bio je uspešan u svim dijalozima i kolektivnim zadacima u duhu naše najbolje i najveće komedije.

Uprkos oscilacijama u izvodjenjima "Ivkove slave" i "Virusa" može se zaključiti da je treći Fedraro korak napred, i relativni iskorak u nedeljivo rustikalno i urbano shvatanje pozorišnog amaterizma u sve širem krugu Rasinskog okruga.

Od relevantnijih priloga Festivala u funkciji, valja visokom ocenom pozdraviti muzički udeo u predstavi "Sofija Stavrić ili smrt" što je učinio Dragan Marinković, inače glumac Kruševačkog pozorišta, i kostimografski ansambl u predstavi " Sumnjivo lice".

 Milosav Mirković Buca

02.12.1999.godine

Dragan Azdejković
Dragan Azdejković - presednik
opštine Kruševac, otvara festival

Boban Aleksić
Boban Aleksić, presednik
saveta festivala otvara festival

Buca Mirković
Milosav Mirković Buca, govori o predstavama na  FEDRARU

Buca Mirković govori o Fedraru
Milosav Mirković Buca, govori o predstavama na  FEDRARU

KONTAKT ADRESE

KUD *VUK KARADŽIĆ* Trebotin, 
Žabare i Mala Vrbnica
Telefon : 037 882331,  882330
e-mail : fedraro@poezijascg.com
sajt :  www.fedraro.poezijascg.com

KPZ Kruševac:
Telefon : 037 25140