FEDRARO
ДОБРОДОШЛИ
 НА ФЕДРАРО
Uvodni sadržaj

 Program 2006
    
Konferencija
     Prvi dan
     Drugi dan
     Treći dan
     
Četvrti dan
     Peti dan
     
Šesti dan
     Nagrade 
 Poziv 2006
 1 strana
 2 strana
 3 strana
 4 strana
 5 strana

Scena iz predstave Amaterskog pozorišta narodnog univerziteta Trstenik *NARODNI POSLANIK* Branislava Nušića, u režiji  Aleksandra Berčeka.

REALIZACIJA PROGRAMA *FEDRARO 2006*Trećeg dana festivala, 17.05.2006. godine, u 20 časova i 30 minuta, pred prepunom salom Doma kulture u Trebotinu odigrana je predstava Branislava Nušića *
NARODNI POSLANIK* u režiji Aleksandra Berčeka i izvodjenju Amaterskog pozorišta narodnog univerziteta Trstenik.

Iz Predstave


Iz Predstave


Iz Predstave


Kandidati za narodnog poslanika


Publika sa interesovanjem prati predstavu


Obradović Ljubodrag - pesnik,
Jovanka Andrić - glumica i Milentije Đorđević, profesor - doktor književnosti, članovi žirija

UTISCI O PREDSTAVI *NARODNI POSLANIK*

Predstava Branislava Nušića *NARODNI POSLANIK* u režiji Aleksandra Berčeka i izvodjenju Amaterskog pozorišta narodnog univerziteta Trstenik, koja je odigrana trećeg dana festivala, pred prepunom salom Doma kulture u Trebotinu, pridružila se kvalitetom izvodjenja, glume i scenskih rešenja, predstavama koje se ove godine igraju na Fedraru.

Uigrana glumačka ekipa je sa lakoćom odgovorila na sve zahteve koje je pred njih postavio poznati glumac Aleksandar Berček, kome je  ovom slučaju poverena režija.
Ljubodrag ObradovićNa desetom  FEDRARU, Amatersko pozorište Narodnog univerziteta Trstenik, predstavilo nam se u najboljem sjaju predstavom *NARODNI POSLANIK* Branislava Nušića.

Da *klasici* treba da ostanu u vremenu kome pripadaju, bez potrebe nasilne modernizacije, potvrdila je i ova predstava.

Odlični tandem Sreta Numera - Jevrem, u izvodjenju Radeta Dimitrijevića i posebno Dušana Jovića, daju svojevrstan pečat ovoj predstavi, koja u celini briše razlike izmedju amaterizma ( u igračkom smislu ) i profesionalizma. Pravo otkriće su i Dragana Đalić u ulozi Danice i gazda Mladen, Milojice Šekularca.

Jedinu zamerku upućujem reditelju predstave Aleksandru Berčeku, koji u svojim rediteljskim rešenjima nimalo nije odstupio od istoimene predstave koju je početkom 1991. godine režirao u Narodnom pozurištu u prištini.
Jovanka Andrić

Publici želimo dobre predstave, a učesnicima puno uspeha na FEDRARU 2006 !!!
 TREĆI  DAN  FEDRARA 

*NARODNI POSLANIK*
fotografije


Raka Radović, predsednik opštine Trstenik, na FEDRARU


Grković, Rajna i Boban Aleksić na FEDRARU


Otac i ćerka


Majka i ćerka


Priprema za poslanika


Doajeni scene

AMATERSKO STVARALAŠTVO
ili
ODNOS PREMA POSLU

Od nedavno, na ovamo, čini se da je priča o amaterskom, posebno, amate- rsko dramskom stvaralaštvu, već ispričana.

U poplavi raznoraznih potcenjivačkih odnosa prema ovoj estetskoj ideologiji koja uobličava (novu) stvarnost, amatersko dramsko stvaralašvo doživljava se kao mesto na kojem bi *grupa entuzijasta trebalo da glumom iz prošlog veka, podseti publiku, selektore i raznorodne stručne komisije na jedan period razvoja dramske umetnosti ili da posluže kao poligon za zaradjivanje honorara uzvesnim rediteljima, glumcima, dramaturzima* i ne znam kome sve još.  

Ovakav pristup, kojeg, hteli mi to da priznamo ili ne, ima sve više, doveo je do toga da se na ovakvu vrstu stvaralaštva, posebno u eposi globalnog materijalizma, gleda sa izvesnom dozom potcenjivanja i zane- marivanja. Zainteresovanost teatarskog i političkog establišmenta za ovu vrstu izražavanja svodi se na humanitarno - promocijsko - predizbornu ljubaznost.


Naravno, dozvoliću sebi posebnost da, uz izvestan broj zaljubljenika i poštovaoca, o ovome imam pomalo zaboravljen nacističko - boljševičko - seksualnorevolucionarni pristup:

- Amatersko stvaralaštvo je zadivljujuća prilika da se promišljajući ljudi okupe oko zajedničkog predstavljanja i doživljava- nja (nad)realnosti;

- Amatersko stvaralaštvo je jedinstvena prilika da se izvan  institucionalne sredine progovori na različit, nov način:
sociološki, kultorološki, estetski;

- Amatersko stvaralaštvo je još uvek jedini način doživljavanja kolektiva;

- I još uvek je jedina spona sa religijskom prapostojbinom pozorišta.

Istovremeno, u trenutku kada su *profesinalne družine* ( jedan, dva, najviše šest glumaca + tzv. reditelj ) krenule u opsedanje provincijskih pozorišta, domova kulture, zadružnih domova, amaterska pozorišta, u svom nastojanju dostizanja visokih estetskih dometa, jesu retki nastavljači pravih pozorišnih stvaralaca i tragalaca.

Konačno, u postmodernističkom i hiper-
realističkom vremenu, kakvo je ovo naše, definicija amaterizma zasniva se na odnosu prema poslu. Nipodštavanje iliti otaljavanje posla, kojim se u datom vremenu i prostoru baviš, jeste amaterizam. Sve ostalo je stvaralaštvo.

Spasoje Ž. Milovanović

KONTAKT ADRESE

KUD *VUK KARADŽIĆ* Trebotin,
Žabare i Mala Vrbnica
Telefon : 037 882331,  882330
e-mail : fedraro@poezijascg.com
sajt :  www.fedraro.poezijascg.com

KPZ Kruševac:
Telefon : 037 425140