FEDRARO
ДОБРОДОШЛИ
 НА ФЕДРАРО
Uvodni sadržaj

 Poziv 2009
 Program 2007
 Program 2006
    
Konferencija
     
Prvi dan
     Drugi dan
     Treći dan
     
Četvrti dan
     Peti dan
     
Šesti dan
     Nagrade 
 Poziv 2006
 1 strana
 2 strana
 3 strana
 4 strana
 5 strana

(tekst iz POBEDE od 26.05.2000.)

SVE BOLJE I BOGATIJE


Još prve večeri obogodišnjeg FEDRARA pojam "kulturna provincija" je potpuno izgubio značenje, jer sve, od sadržaja koji su se mogli videti, na najlepši način, svojom autentičnošću i svežinom, prevazilaze odrednice amaterizma. Izložbu slika Likovnog kluba "Dimitrije Simić" iz Kruševca otvorila je kustos Ljiljana Sirovatka puna reči pohvale za 21 autora kao i 30 dela u različitim tehnikama.

Susreti pesnika sa sela, SUPES, tradicionalna je manifestacija za koju je potpredsednik SO Kruševac Miomir Ristović rekao da se ovde najbolje može videti da zavidan broj pesničkih stvaralaca živi i radi na ovom području. Entuzijazam pesnika iz seoske sredine odlično su reprezentovali Aleksandar Tomić, Miljko Šljivić, Ljuba Obradović, Dragan Todosijević, Aleksandar Vasić i Bratislav Spasojević.

Festival je svečano otvorio predsednik izvršnog odbora SO Kruševac Mirko Jovanović, a potom je usledilo još jedno prijatno iznenadjenje za posetioce, predstava KUD-a "Vuk Karadžić" iz Žabara i Trebotina "Razvojni put Bore Šnajdera". Ovaj tekst Aleksandra Popovića je sa puno dinamike i naboja postavio na scenu Dragan Marinković, sa kojim su se glumci amateri srodili u ostvarivanju rediteljske zamisli. Tako je nastala predstava vredna i gledanja i pamćenja u kojoj su svi glumci dostigli, za sada, maksimum.

"Srpski piromani" dr. Milentija Djordjevića, je aktuelna priča o našoj stvarnosti a autor sam kaže da mu je namera jedino da nasmeje, u čemu je i uspeo. Sve bolji amateri iz pozorišta Doma kulture Varvarin uz pomoć reditelja Milana Plećaša, ostvarili su pitku i gledljivu predstavu.

U subotu je posle FEDRARA za najmladje, publika mogla da vidi "Prosjačku operu" Vaclava Havela, reditelja Spasoja Ž. Milovanovića, u izvodjenju Dramskog studija Kulturnog centra iz Brusa. Ova prdstava je svkako najviše osporavana na ovogodišnjem FEDRARU, ali svakako izdvajamo odlične kostime Biljane Ivezić, koji su sa neupadljivom scenografijom Aleksandra Grčića, činili privlačan kontrast.


Amateri pozorišta KUD-a "Gerasim Vujić" iz Konjuha su ove godine bili jedini debitanti na FEDRARU, ali je iza njih bogato iskustvo u drugim manifestacijama. Uprkos komplikacijama koje su pratile predstavu "Kovači" reditelj Duka Jovanović je priveo do kraja rediteljsku zamisao, u čemu je dosadašnje iskustvo glumaca najviše uticalo. Dragan Rakić, Goran Ilić, Mirjana Rakić i Goran Uranović su sa lakoćom svojstvenoj uigranoj ekipi, dočarali kovačnicu majstora Šmita, pa se stiče utisak, da će po ulogama Konjušana i domaćina ovogodišnji FEDRARO biti najviše zapamćen.

Poslednjeg festivalskog dana izvedene su dve preostale predstave. Amatersko pozorište Trstenik latilo se predstave "Sveti Georgije ubiva aždahu", Dušana Kovačevića, grandioznog projekta, prema kojem je reditelj Boško Dimitrijević možda imao i previše respekta, što se odrazilo na nepotrebnu dužinu i nedefinisan kraj. Predstava, ipak, zavredjuje pohvale, možda najviše zbog visokog dometa glumačkih ostvarenja.

Van konkurencije izvedeno je "Mrešćenje šarana", Aleksandra Popovića, u režiji Dušana Jovanovića, za koje je Pozorište Doma kulture Ražanj pobralo burne aplauze. A to je upravo ono zbog čega se i izlazi na scenu.

Žiriju, kojim je predsedavao Uroš Glovacki, a u kome su bili i Radoje Savić i Ljubodrag Obradović, sigurno nije bilo lako da se odluči za najbolje. Odluke su, ipak, jednoglasno donete. Za najbolju predstavu na Festivalu proglašen je "Razvojni put Bore Šnajdera"u režiji Dragana Marinkovića i izvodjenju Dramskog studija KUD-a "Vuk Karadžić" iz Trebotina, Žabara i Male Vrbnice. Drugonagradjena predstava je "Sveti Georgije ubiva aždahu", u izvodjenju Amaterskog pozorišta Trstenik, dok su trećeplasirani "Kovači", kojima se predstavio Dramski studio KUD-a "Gerasim Vujić" iz Konjuha.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Dušanu Jovanoviću za predstavu "Kovači", dok su najbolji glumica i glumac - Miroslava Obradović (Rozika u "Razvojnom putu Bore Šnajdera") i Dalibor Djokić (Mekhit u "Prosjačkoj operi"). Za najbolju muziku nagra|en je Dragan Marinković ("Prosjačka opera"), a za produkciju Slobodan Glišić ("Sveti Georgije ubiva aždahu").

No, kako je to rekao i potpredsednik Kruševačke opštine Miomir Ristović, u ime Organizacionog odbora, zatvarajući ovogodišnji "FEDRARO", bez obzira na nagradjene, pobedili su svi, srpska kultura i spremnost da se bori lepotom duha. Odnosu izmedju entuzijazma i dramskog amaterizma, predodredjenim na organsko jedinstvo, bio je posvećen i okrugli sto organizovan poslednjkeg dana četvrtog FEDRARA.

V.Vidojević

Sl. Marković

Brus
Iz predstave Amaterskog
 pozorišta Kulturnog centra Brus

Varvarin
Iz predstave Amaterskog
pozorišta Doma kulture Varvarin

Bane i Slavoljub
Branislav Jovanović, presednik organizacionog odbora FEDRARA uručuje nagradu za osvojeno prvo mesto Slavoljubu Miloševiću, dirktoru Doma kulture Varvarin

KUD VUK KARADŽIĆ
Marija Kovandžić i Živorad Đokić
 u predstavi KUD-a *Vuk Karadžić
 iz Trebotina, Žabara i Male Vrbnice

KONTAKT ADRESE

KUD *VUK KARADŽIĆ* Trebotin,
Žabare i Mala Vrbnica
Telefon : 037 882331,  882330
e-mail : fedraro@poezijascg.com
sajt :  www.fedraro.poezijascg.com

KPZ Kruševac:
Telefon : 037 25140