FEDRARO
ДОБРОДОШЛИ
 НА ФЕДРАРО
Uvodni sadržaj

 Poziv 2009
 Program 2007
 Program 2006
    
Konferencija
     
Prvi dan
     Drugi dan
     Treći dan
     
Četvrti dan
     Peti dan
     
Šesti dan
     Nagrade 
 Poziv 2006
 1 strana
 2 strana
 3 strana
 4 strana
 5 strana
SVE OD ZANOSA IZATKANO


Sledeći zanos dramskih zanesenjaka iz Trebotina i Žabara, koji su davnih tridesetih godina ovog veka pripremili i izveli predstavu "Voda sa Planine" Raše Plaovića, sadašnji zaljubljenici u "daske koje život znače" u proleće 1997.godine, upalili su iskru za osnivanje Festivala dramskog amaterskog stvaralaštva Rasinskog okruga  "FEDRARO".


Osnivači festivala: Opština Kruševac, Kulturno-prosvetna zajednica Kruševac, M.Z. Žabare i KUD "VUK KARADŽIĆ" iz Trebotina, Žabara i M.Vrbnice, želeli su da omoguće da se sve iskre za dramskim dokazivanjem u Rasinskom okrugu, a i mimo njegovih atara, nesmetano pale u vatru, koja će grejati srca, predstava uvek željne publike.


Na prvom FEDRARU, koji je održan u junu 1997. godine u prepunoj Sali Doma kulture uTrebotinu, oduševili su akteri svih izvedenih predstava, a naklonost žirija i prvo mesto na samom radjanju Festivala (koji će po nadanju njegovih osnivača, dugo, dugo trajati) osvojila je predstava "Ljubinko i Desnka" Aleksandra Popovića u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, a u izvodjenju Dramskog studija Kulturnog centra Brus.
Njoj uz rame bile su i predstave "Kamen za pod glavu" Milice Novković (režija Dušan Duka Jovanović), koju su izvaredno odigrali glumci KUD-a “VUK KARADŽIĆ” iz Trebotina, Žabara i Male Vrbnice, i "Noć ludaka u gospodskoj ulici" Miloša Krećkovića (režirao Zoran Vasić), koju je odigrao dramski ansaml Amaterskog pozorišta "Dušan Radenković" iz Velikog Šiljegovca.

Naredne, 1998. godine, najviše aplauza oduševljene publike i prvo mesto stručnog žirija u sastavu: Milisav Buca Mirković - predsednik, Radoje Savić i Ljubodrag Obradović, osvojio je KUD “VUK KARADŽIĆ” sa predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića.


Vrednost ove predstave potvrdjena je na Republičkom festivalu FEDRAS 1998. godine u Malom Crniću osvajanjem drugog mesta za predstavu u celini,kao i osvajanjem četiri prve nagrade: najbolja muška uloga - Predrag Ćirić, najbolja režija - Spasoje Ž. Milovanović, najbolja kostimografija-Ljiljana Andjelković i najbolji svetlosni efekti - Vladimir Terzić.

Te, 1998. godine, ravnopravno drugo mesto osvojile su predstave Amaterskog pozorišta Doma kulture iz Varvarina "Banović Strahinja" Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Dušana Duke Jovanovića i Nušićevo "Sumnjivo lice" (režija Spasoje Ž. Milovanović) Dramskog studija Kulturnog centra Brus.


Ovih dana i nedelja, članovi KUD-a "VUK KARADŽIĆ" sve svoje moći uprli su da ispune program koji su za “FEDRARO 99” usvojili Organizacioni odbor i Savet festivala, čiji su predsednici Miomir Hari Ristović i Budimir Simić.Njih dvojica su svojim anganžovanjem i iskrenim i ispričanim idejama presudno podržali zanos seoskih amatera.


Na festivalu "FEDRARO 99", pored predstave domaćina "Sofija Stavrić ili smrt", u kompletnom autorskom ostvarenju Spasoja Ž. Milovanovića, na radost publike, očekuje se još mnoštvo vrednih dramskih ostvarenja iz Rasinskog okruga, pa će se selektorska komisija kojom predsedava Milisav Buca Mirković, a čine je još Radoje Savić i Ljubodrag Obradović, prilično namučiti.


"FEDRARO 99" će upotpuniti i dati mu nove sadržaje i pesnici sa sela svojim tradicionalnim susretima  “SUPES 99” , kao i zavičajni slikari izložbom dela sa seoskim motivima.

Sve je u zanosu.

Ljubodrag Obradović

Buda
Budimir Simić - prvi  presednik
saveta festivala

Lidija
Lidija Rakićević, sadašnji presednik
saveta festivala 

KONTAKT ADRESE

KUD *VUK KARADŽIĆ* Trebotin,
Žabare i Mala Vrbnica
Telefon : 037 882331,  882330
e-mail : fedraro@poezijascg.com
sajt :  www.fedraro.poezijascg.com

KPZ Kruševac:
Telefon : 037 25140